"Blandat blod" av Katarina Mazetti

ISBN 978-91-85873-37-1 | Historiska media, 2008 | 254 sidor
(Släkten, 1)

En bitande kall vinternatt försvinner Alfdis utan förklaring. Stormen tjuter runt knuten när hon stänger dörren bakom sig. Kvar hemma på gården på Möckelön väntar maken Säbjörn och de två små sönerna, Svarte och Kåre. Alfdis är som uppslukad av jorden och ingen vet vart hon har tagit vägen. Mysteriet med moderns försvinnande vilar som en förbannelse över gården. Bröderna växer upp med sin far, som ägnar sitt liv åt skeppsbyggandets konst, och mostern Arnlög, en beryktad völva som kan tala med fåglar. Bröderna har svårt att hålla sams och har båda oro i sinnet. De söker äventyret och lockas av plundringståg och handelsfärder över haven. Den äldste brodern Svarte riktar sina blickar mot rusernas rike i öst. På en marknad i Könugård möter Svarte den vackra sidenhandlardottern Milka. Hon och hennes bror är utblottade och ser ingen annan utväg än att följa de resliga handelsmännen tillbaka till Norden. Vad framtiden har i sitt sköte kan hon inte i sin vildaste fantasi föreställa sig ...

Detta är första boken i en serie historiska romaner som kommer att följa flera generationer av en fiktiv släkt, intrigerna utspelas nära maktens centrum och på så sätt berättas samtidigt Sveriges historia, från vikingatid fram till nutid. En ny släkt uppstår, som läsaren sedan får följa genom de olika böckerna. Katarina Mazetti inleder hela serien med Blandat blod och andra välkända svenska författare från olika genrer kommer därefter att fortsätta denna fantastiska släktsaga (bok nummer två skrivs av deckarförfattaren Karin Wahlberg).

Läs mer på www.katarinamazetti.com

"Lättläst historia som tyvärr varken griper tag i en eller lämnar några bestående intryck. Personligen var jag mycket nyfiken på hur ett upplägg av detta slag skulle fungera i praktiken och jag får nog säga att jag hittills är ganska besviken. Får hoppas att det bara är Katarina Mazetti’s sätt att skriva på som jag inte är så förtjust i och att nästa del blir bättre."

[BBB]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm