"Var är min syster?" av Sven Nordqvist

ISBN 978-91-7299-223-8 Opal, 2007 31 sidor

Hur skall man kunna hålla reda på en syster som jämt försvinner? Hon säger att världen är så stor, det finns så mycket nytt att se, på andra sidan kullen nya kullar, skogar, städer … Och så plötsligt är hon borta! Men lillebror vet kanske var hon finns, han känner henne bäst. Och om du vill kan du få följa med och leta över landskapen hon drömmer om och platser som du aldrig förut sett.

Var är min syster? var nominerad till och vann Augustpriset i barn- och ungdomsklassen 2007. Motiveringen:
"En bilderbok om två små möss – en lillebror som ska hitta sin storasyster som försvunnit – det låter kanske som en banal historia men här kan både barn och vuxna sjunka in i ett helgjutet konstverk. En surrealistisk lek med optiska villor, ett myller av kända och okända figurer, en fantasieggande upptäcktsresa i bild men genom orden också en psykologiskt trovärdig skildring av syskonkärlek."

"En alldeles underbar liten bok av en av mina absoluta favorit barnboks-författare. Ingen kan rita och berätta så som Sven Nordqvist. Sagan i sig är inget speciellt, men kombinationen av text och fantastiska bilder gör att helheten blir enastående. Dessutom är bilderna humoristiska på ett sätt som både barn och vuxna tycker om, t.ex. kossor som ligger på en äng och dricker öl, en luftballong som är ett päron, bilar som är mindre än människorna som ska använda dom. Några av bilderna är också skickligt gjorda synvillor. Men den största och roligaste utmaningen av dom alla är att hitta storasyster på alla bilderna. Hittar du henne?"

[BBBB]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm