"Flickorna från Riyadh" av Rajaa Alsanea

ISBN 978-91-1-301677-1 | Norstedt, 2007 | 334 sidor

Berättaren är en okänd ung kvinna i 20-årsåldern. Varje veckoslut berättar hon, likt en modern Sheherazade, en ny historia om sina fyra väninnors liv, som en kommentar till de oförrätter som de utsatts för i det saudiska samhället. Varje kapitel börjar med ett stycke poesi, en vers ur Koranen eller ett citat från någon populär sång som speglar kapitlets innehåll. Berättaren skickar också mejl via sin mejlinglista som berättar om nyheter från den arabiska världen, vilket ger en stark dokumentär känsla åt historien. Kvinnorna heter Sadeem, Qamrah, Lamees och Mashael och studerar på universitetet i Riyadh. De är sammanlänkade av sin starka vänskap trots att de är ganska olika. Flickorna från Riyadh är en bok om unga människors obändiga tro på att saker och ting kan förändras till det bättre, oavsett i vilken del av världen man befinner sig.

Saudiarabien är ett av världens mest slutna samhällen. Med utgångspunkt från fyra unga saudiska kvinnors liv har Rajaa Alsanea skrivit en roman som ger röst åt en värld som är förbjuden att tala om. Boken har kallats för en "Sex and the City" från arabvärlden. På det har Alsanea i en intervju i norska Dagbladet svarat att det är ett missförstånd och att hon inte skriver om sex utan snarare om förälskelser - vilket även det är förbjudet att tala om i Saudiarabien.

"En mycket intressant bok om hur det är att leva i ett så slutet land som Saudiarabien, men tyvärr är boken inte särskilt underhållande så jag läste den mer i utbildningssyfte. Jag kan inte heller riktigt sätta mig in i flickornas levnadssätt, deras naiva tro på den enda kärleken och männens dominans, inte bara i hemmet utan också i samhället. Naturligtvis är alla kulturer olika och jag håller ju själv strikt på allt som jag anser vara typiskt svenskt. Jag skulle hellre läst den här boken i original, som korta mejl efter varje fredagsbön, för i romanform passar den inte. Om man vill läsa en bra bok om Mellanöstern rekommenderar jag Saffransköket av Yasmin Crowther."

[BBB]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm