"Hästkrafter" av Lars Mytting

ISBN 91-37-13055-2 | Forum, 2007 | 264 sidor

På Erik Fyksens omsorgsfullt renoverade bensinstation från sextiotalet tycks tiden ha stannat. Här står bilen i centrum, här säljs ingen korv. Och livet bland V8-motorerna kunde ha fortsatt i jämn lunk. Men planerna på att dra om den närliggande vägen så att den inte längre passerar stationen ställer allt på ända. Erik kastas in i en ensam kamp – mot moderniseringskrafterna, bygdens män och demoner från det förlutna. Han tänker inte sälja i första taget. För Norges sista Mobilmack är inte bara en radda bensinpumpar och en verkstad. Den är ett fridlyst minnesmärke över förlorad kärlek – över henne som riksvägen tog.

Läs mer på larsmytting.net

"En så helt underbar bok! En av de bästa jag läst på mycket länge. Den innehåller en gnutta värme och ömhet, lika delar besatthet och ensamhet och toppas med lite bisarr humor. Mötet mellan det moderna och det förgångna, storstad möter landsbygd, är helt suveränt beskrivet och man känner igen sig i nästan allt. Jag är ingen fanatiker vad gäller bilar, men jag störs inte av denna otroliga mängd av serienummer, modellbeteckningar etc. som förekommer i berättelsen. De bygger på sätt och viss på charmen och det genuina intrycket på ett alldeles förtjusande sätt. Surfar man runt på Myttings webbplats får man en massa bonusinformation i form av bl.a. låttexter och bilder på bilarna som förekommer i boken. Från och med nu tillhör jag också Erik Fyksens fanklubb!"

[BBBBB]

Kommentarer

  1. Den gjorde mig lite ledsen, särskilt kapitlet med all "corporate bullshit", synergier, upplevelse blablaha... för det är ju tyvärr så det är i en massa branscher. Den generation som dög till något och hade yrkesstolthet skuffas undan till förmån för billigt skräp, både när det gäller varor och tjänster.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm