"Dokument rörande spelaren Rubashov" av Carl-Johan Vallgren

ISBN 91-0-010123-0 | Bonniers, 2003 | 315 sidor

Det är nyårsnatt i Sankt Petersburg. Snart ska stadens kyrkklockor ringa in det nya seklet och den mångtusenhövdade skaran på Nevski stämma upp sina hurrarop. Ensam på sitt rum sitter den förfallne spelaren Josef Rubashov, utfattig och färdig för gäldstugan. Men denna det nittonde århundradets sista natt spelar han ett parti kort med djävulen, som får oväntade konsekvenser ... Josef Rubashov kommer att genomleva hela det tjugonde seklet; han blir en ofrivillig deltagare och iakttagare, i utkanten av alla de dramatiska skeenden som böljar genom denna fantastiska berättelse. Han finns på första världskrigets slagfält, i trettiotalets Berlin och ett judiskt getto, han deltar i ockulta rörelser, gäckar östtysk polis i murens ingenmansland och utför uppdrag i terrorns Belfast.

Läs mer på www.vallgren.nu

"En lite mindre känd bok av Vallgren, väl värd att läsa, trots att den varken är spännande eller rolig. Man skulle kunna säga att den egentligen är en lektion i Europas historia, från år 1900 och framåt. Vi får bl.a. följa Rubashov i revolutionens Ryssland, under både första och andra världskrigen och i Nordirland under frihetskampen. Från första stund då han blev odödlig är han väl medveten om att han inte kan dö. Men vilken normal 30-åring går runt och tänker på det hela tiden? När man är 30 lever man ju sitt ”normala” liv vilket man är odödlig eller inte. Det är ju självklart annorlunda när man teoretiskt sett fyllt 200 år. Jag saknar också lite ’runt-omkring-handling’ för man blir lätt trött på Rubashov och hans mörka tankar om att vara odödlig och jag tror att boken skulle fått ett annat ljus om vi fått smakprov på mer vardagliga händelser i hans liv. Boken bör läsas i etapper med massor av eftertanke emellanåt.

Ungefär samtidigt som vi läste boken annonserade Bonniers förlag att den blivit nominerad till italienska Premio Flaiano. Tyvärr blev det ingen vinst för Vallgren, utan priset gick istället till boken 'Ingen i världen' av Hisham Matar (Forum, 2007)."


[BBB]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm