"Penelopiaden" av Margaret Atwood

ISBN 91-0-010767-0 | Bonniers, 2005 | 167 sidor

Ur Margaret Atwoods förord: "Homeros Odysséen är inte den enda versionen av historien. Myterna förmedlades ursprungligen endast muntligt, och de var lokala dessutom - en myt kunde återges på ett sätt på ett ställe och på ett helt annorlunda sätt på ett annat ställe. Jag har utgått från ett annat material än det vi möter i Odysséen, för att fånga alla detaljer kring Penelopes föräldrar, hennes ungdomsår och bröllop, och de skandalösa rykten som florerade kring henne. Jag har valt att ägna denna berättelse åt Penelope och de tolv hängda tjänsteflickorna. Dessa tjänsteflickor utgör den sjungande kören som ägnar sig åt de båda frågor som man måste ställa sig när man har läst Odysséen: hur kom det sig att tjänsteflickorna blev hängda, och vad planerade egentligen Penelope att göra?"

En litterär världshändelse! Den 21 oktober 2005 sjösattes det förmodligen mest ambitiösa och världsomspännande utgivningsprojektet någonsin. Minst 27 förlag i 35 länder gav samtidigt ut de första böckerna i "The Myth Series", där många av världens mest hyllade författare kommer att få möjlighet att välja en myt som de vill återberätta i en högst personlig tappning. Först ut i serien är berättelsen Penelopiaden av Margaret Atwood.

Läs mer på www.owtoad.com

"En spännande bok i en serie jag blev mycket nyfiken på. Dessutom är detta min första lästa bok av Atwood och jag blev positivt övveraskad. Trodde hon skulle vara sådär superkulturell och svår, men det var hon verkligen inte. Den här boken ska vara skriven ur ett feministiskt perspektiv, men det tycker jag inte lyser igenom särskilt mycket (förutom att berättaren är kvinna). Tror också att man bör vara lite bevandrad i den grekiska mytologin för att ha full behållning av boken."

[BBB]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm