"Sightseeing" av Rattawut Lapcharoensap

ISBN 91-1-301403-X | Norstedt, 2006 | 255 sidor

Den unge thailändska författaren Rattawut Lapcharoensap debuterar med en samling berättelser som fångar ett annat Thailand än det vi känner igen från turistbroschyrernas paradisbilder. Här möter vi ett land som är präglat av kulturkrocken mellan öst och väst. I till synes enkla, men känslomässigt komplexa berättelser skildrar författaren med en osviklig iakttagelseförmåga och humor vad det innebär att leva i denna del av världen. Sightseeing har blivit nominerad på shortlisten till The Guardian First Book Award.

I den första berättelsen "Farangs" gör sonen till en hotellägare misstaget att förälska sig i en västerländsk flicka, vilket leder till en dramatisk uppgörelse med flickans uppblåste amerikanske pojkvän. I "At the café lovely" skildras vad som inträffar när en ung fattig man bjuder sin yngre bror på McDonald's som en födelsedagspresent. I berättelsen "Sightseeing" reser en ung man med sin nästan blinda mor till de paradisöar hon längtat till, långt bortom turistorternas skräniga vardag.

"Som alltid är det svårt att sätta ett övergripande betyg på en novellsamling, men dessa är av förvånande jämn kvalité. Det lite melankoliska och vemodiga går igenom i alla sju och språket är enkelt men färgstarkt. Längden på novellerna är max 30 sidor stycket, förutom den sista som är på 90 sidor. Lite i längsta laget kanske. Rekommenderas som omväxling till all turistlitteratur som skrivs om Thailand."

[BBB]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm