"Fyrväktaren" av Jeanette Winterson

ISBN 91-7028-030-4 | Bazar, 2005 | 205 sidor

Silver är resultatet av ett kort möte mellan hennes mor och en tillfälligt strandad sjöman. Efter moderns död beslutar befolkningen i den lilla karga hamnstaden Salt i norra Skottland att hon ska bo hos den blinde fyrvaktaren Pew. Han berättar historier om längtan och rotlöshet. Han berättar om Babel Dark, den präst som på 1800-talet tog sin tillflykt till Salt för att kuva ljuset inom sig. Berättelserna blir som en karta som Silver följer. Genom dem undersöker hon de mörka rum som finns i oss alla och de fyrar av ljus som vi ständigt strävar efter.

Läs mer på www.jeanettewinterson.com

"Som alla böcker med parallella handlingar är den ena storyn bättre än den andra. Och på samma sätt är den första delen av boken bättre än den andra. Den första är djup och rörande, medan den ändra känns mer flummig. Likaså är Pews berättelse om Babel Dark mer fascinerande än Silvers egen historia.

För att vara en potentiell Nobelpris vinnare så känns Jeanette Winterson väldigt lättläst, något som i princip alla skulle kunna läsa och eventuellt tycka om."


[BBB]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm