"Det brinnande havet" av Erik Eriksson

ISBN 91-37-12892-2 | Forum, 2006 | 312 sidor
(Kärlek och krig, 1)

Året är 1799 och det är här, mitt i en rasande storm på Ålands hav utanför Grisslehamn, som Det brinnande havet tar sin början. Fiskaren Nils Nygren försvinner under en postrodd till Åland, vilket gör hans dotter Johanna faderlös och familjen ännu fattigare. Johanna lyckas få tjänst som piga i Grisslehamns posthus. En dag möter Johanna en ung sergant på genomresa - Kristoffer. Mellan dem uppstår en stark och unik förälskelse. Ute i Europa rasar Napoleonkrigen, och även den lilla orten vid havet skakas av strider och truppförflyttningar. När Kristoffer får order om att bege sig till Åland måste han skiljas från Johanna, med löfte om att hålla kontakten brevledes. Kriget rycker allt närmare, och när ryssarna slutligen intar Åland hör Johanna ingenting mer från Kristoffer. Ovissheten plågar henne, tills hon möter den syn hon fasat för: på stranden ligger döda kroppar uppradade, unga svenska soldater som forslats iland. Har Kristoffer tagits ifrån henne?

Detta är första delen i en planerad släktkrönika i och kring Grisslehamn, där berättelsen sträcker sig över mer än två århundraden, ända fram till vår samtid. Handlingen i denna första del tilldrar sig huvudsakligen runt 1808-09.

"Den första tredjedelen var lite seg, så det tog ett tag att komma in i boken. När det väl var gjort blev det nästan tvärt om, alltså svårt att lägga den ifrån sig. Jag tyckte om den lite kärva men ändå varma stämmingen och på det lite lättsamma sätt den är skriven på. Dessutom är den full av historiska händelser och en detaljerad beskrivning av livet i början av 1800-talet. Ser fram emot nästa del!"

[BBBB]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm