"Echnaton - Sanningssökaren" av Naguib Mahfouz

ISBN 91-88992-36-5 | Alhambra, 2000 | 158 sidor

I Echnaton, sanningssökaren, berättar nobelpristagaren Naguib Mahfouz med märklig insikt historien om den "kätterske" farao vars omstörtande och omstridda bana har en sådan genklang i det moderna medvetandet. Åratal efter kungens död kommer en ung man, lidelsefullt upptagen med att få veta sanningen, och frågar ut faraos samtida - inklusive hans närmaste vänner, hans bittraste fiender och hans gåtfulla hustru, Nefertiti. Han försöker få fram vad som verkligen hände under denna sällsamma, mörka tid vid Echnatons hov. Medan de var och en ger sin version av händelserna, låter Mahfouz sina läsare själva försöka finna sanningen om Echnaton. Och om den sanningen också innehåller sanningar om våra dagars Egypten ...

"Jag antar att Mahfouz gjort en hel del bakgrundsforskning för boken känns verkligen "påläst" trots att det är en skönlitterär bok. Och visst funderar man på hur det egentligen var under den där omvälvande tiden i Egyptens historia. Var Echnaton galen? Kan det ha varit Amenhotep III som planterade fröet i Echnatons huvud? Mödrades Echnaton liksom sin bror och efterträdare Tutanchamon? Ja, frågorna är många och den här boken ger en som läsare möjligheten att själv bilda sig en uppfattning om hur det kunde gått till. Jag vet i alla fall vad jag tror om saken.

Ett lästips för den som vill veta mer om Echnatons far, Amenhotep III, är "Farao - Mannen, härskaren, guden" av Joann Fletcher."


[BBBB]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"1793" av Niklas Natt Och Dag

"Ensam i stora skogen" av Isaac Bashevis Singer

"Tidslinjer över världshistorien - Från stenåldern till 2000-talet" av Jane Chisholm